preloader
anasayfa banner 3
Makineli petek temizleme

Pettem Profesyonel Petek Temizleme ve Bakım Servisi

Yapılarda kalorifer tesisatı ısı kaynağından alınan sıcak suyun dolaşımı ile çalışır. Sıcak su kaynaktan çıktıktan sonra öncelikle boru tesisatı içerisinden geçer ve sonrasında kalorifer peteklerine ulaşır. Kalorifer petekleri içerisinde dolaşım gerçekleştiren sıcak su, peteğin içerisindeki bu dolaşım sırasında ısısını peteğin metalinden dışarıya doğru yansıtır. Bu sayede kalorifer tesisatı bulunduğu ortamın ısısını değiştirerek, sıcaklığı arttırır. Genellikle bir kış mevsimi boyunca bazen de yıllar boyunca bu sistem aynı şekilde devam ederken, petekler içerisindeki su bir süre sonrasında peteğin iç kısmını kirletmeye başlar. Bu kirlenmenin ortadan kalkabilmesi için petek temizleme işleminin yapılması gerekir. Amatör veya ev usulü temizlik yerine de makinalı petek temizleme çok daha avantajlı ve garantili bir sonuç sağlayabilir.

Makinalı petek temizleme bir yapıdaki kalorifer tesisatında ısıtma peteklerinin özel bir makine bağlantısı, temiz su ve temizleyici kimyasallar vasıtasıyla temizlenmesi işlemidir. Aslında makine ile yapılan temizlemede kullanıcının tercihine göre kimyasal kullanarak veya kullanmayarak da kalorifer petek temizliği işlemi yapılması mümkündür. Temizleme gerçekleştirilirken, tek bir çıkış noktasından sistemden alınan su yine tek bir çıkış noktasından sistem dışına ulaştırılır ve bu sayede hem pratik hem de derli toplu bir temizlik işlemi avantajı elde edilir. Temizliğin yapılabilmesi için mutlak bir şekilde profesyonel kalorifer temizleme makinelerini yine profesyonel personellerin kullanması gerekir. Çünkü bu makineler kullanımda önemli derecede dikkat isteyen ve yanlış bir işlemde hem alanda büyük bir kirliliğe yol açabilecek hem de tesisatta sorun çıkarabilecek sistemlerdir.

Makinalı petek temizleme bir yapıdaki kalorifer tesisatında ısıtma peteklerinin özel bir makine bağlantısı, temiz su ve temizleyici kimyasallar vasıtasıyla temizlenmesi işlemidir.

Makine ile yapılan temizlemede kullanıcının tercihine göre kimyasal kullanarak veya kullanmayarak kalorifer petek temizliği işlemi yapılması mümkündür. Temizleme gerçekleştirilirken, tek bir çıkış noktasından sistemden alınan su yine tek bir çıkış noktasından sistem dışına ulaştırılır ve bu sayede pratik bir temizlik işlemi gerçekleşir. Temizliğin yapılabilmesi için mutlak bir şekilde profesyonel kalorifer temizleme makinelerini profesyonel personellerin kullanması gerekir. Çünkü bu makineler kullanımda önemli derecede dikkat isteyen ve yanlış kullanımda tesisatta sorun çıkarabilecek sistemlerdir.

Makinalı Petek Temizliği Avantajları

Evlerde, mağazalarda, dükkanlarda, okullarda, işletmelerde, kurumlarda veya alışveriş merkezleri gibi birçok farklı yapıda kalorifer tesisatının sağlıklı çalışması açısından petek temizleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Çünkü makinalı petek temizleme kalorifer petekleri ile ısıtmanın gerçekleştirildiği her tesisatta aynı makine ile profesyonel bir yapıda gerçekleştirilebilir. Kullanıcı, sahip olduğu kalorifer tesisatının belirli sorunlar göstermeye başlaması ile bu temizliği talep edebilir. Genellikle kalorifer tesisatının yeterince yakıt kullanmasına rağmen yeteri kadar ısıtma sağlamaması bu problemlerin başında gelir. Örneğin, doğalgaz ile ısıtma yapılan bir kalorifer tesisatında yüksek bir doğalgaz faturası ile karşılaşılmasına rağmen kalorifer petekleri yeteri kadar ısıtmıyorsa, genellikle peteklerde büyük bir kirlilik olduğu anlaşılabilir. Bu durumda makinalı petek temizleme talep edilerek, kalorifer tesisatının ilk günkü gibi temiz ve konforlu şekilde çalışması sağlanabilir.

img 0011
img 004

Radyatörlerin temizlenmesi için içlerinde birikmiş olan atıkların söküp alınabileceği şekilde bir mekanizmanın kullanılması gerekir. Bu mekanizma tazyikli suyu ve gerektiği noktada temizleyici kimyasalları peteğin tüm tesisat kanalından geçirerek içerisindeki kirliliği söküp atabilmelidir. Eğer kalorifer tesisatında makinalı petek temizleme yapılırsa, örnek olarak banyodaki kalorifer peteğinden bağlantıyla gerçekleştirilen temizlikte tesisattaki tüm su değişirken, değişen su petekler içerisinde birikmiş olan kirleri de söküp atabilir. Genellikle kalorifer petekleri içerisinde biriken kirler;

Suyun yıllar boyunca oluşturduğu kireç 

Metalin su ile teması nedeniyle oluşan yosun

Isınmış su dolaşımı nedeniyle oluşan katran

Fark edilmeden tesisat içerisind kirliliğe neden olmuş tozlardır.

Bahsedilen bu kirlerin tesisattan güvenilir bir şekilde uzaklaşması için de profesyonel bir temizlik işlemi yapılmalıdır. Makinalı petek temizleme kalorifer peteklerinin içerisinde bahsedilen bu kirlerin hepsini güçlü bir şekilde uzaklaştırırken, peteklerin yeniden sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Aslında makinalı petek temizliği avantajları noktasında da bahsedilebilecek en büyük avantaj budur. Çünkü örnek olarak kalorifer peteği içerisinde yıllar boyunca birikmiş katran, suyun dolaşım sağlarken tıkanıklık ile karşılaşmasını ve kısmen yolunu değiştirmeye çalışırken bazı noktalardan geçmemesini gerektirir. Bu durumda kalorifer peteğinde ısınma eksik bir şekilde gerçekleşirken, giderek artan tıkanıklık suyun çok daha hızlı ve istenilen sürenin daha altında bir süre ile petekten geçmesine neden olur. Çoğu zaman peteklere dokunduğunuzda, bazı noktaların ısınmadığını veya eksik ısındığını fark edebilirsiniz. İşte bu durum petek içerisindeki tesisat suyu dolaşımının sorun yaşamasından kaynaklanır. Petek tesisatı içerisinde kirlenme tıkanıklık oluştururken, bu tıkanıklık üzerinde durulmadığı sürece artmaya da devam eder.

Bahsedildiği şekilde tıkanıklık nedeniyle de kalorifer petekleri ilk güne göre artık daha az ısıtmaya başlar. Oysa örnek olarak kombi gibi bir ısı kaynağı kullanılıyorsa, eskisinden daha fazla doğalgaz sarfiyatı bulunmasına rağmen yeteri kadar ısınma elde edilemez. Çünkü çok uzun bir süre makinalı petek temizleme yapılmadığından dolayı artık kalorifer petekleri suyun akışında sorun çıkaracak kadar tıkanmış olacaktır.

Tıkalı petekler, tesisat suyunun dolaşımını tamamlamasına veya tamamen gerçekleştirmesine engel olurken, kalorifer peteklerinin az ısıtılmasına da neden olur. Aslında bu durum sadece peteklere değil bütün olarak kalorifer tesisatına da zarar verebilir.

Makinalı petek temizliği avantajları konusunda en önemli noktalardan birisi, daha sağlıklı bir ısınmanın elde edilebilmesidir. Çünkü ifade edildiği şekilde kalorifer peteklerinde tıkanma yaşanıyorsa, su dolaşımı sorun gösterir. Sıcak su, petek tesisatı içerisinde sorunlu bir şekilde dolaşıyorsa, istenilen ısıyı yansıtması da mümkün olmaz. Ancak düzenli bir şekilde makinalı petek temizleme işlemi yapıldığında, karşılaşılan bu sorun çok pratik bir şekilde çözülebilir.

Yani sağlıklı bir ısıtmayı sürekli hale getirmek için özellikle düzenli periyotlar ile petek temizleme işleminin yapılması gerekir. Çünkü temizleme düzenli bir şekilde yapıldığında, özellikle kimyasal malzeme kullanılmış ise petek iç kısmına yerleşmiş olan bu kimyasallar, katranın ve kirin petek içerisinde yer etmesini yani birikmesini engeller. Bu sayede petek, kimyasalların etkisi geçene kadar uzunca bir süre sağlıklı bir su dolaşımıyla ısıtmayı da sağlıklı halde gerçekleştirir.

Makinalı petek temizleme sayesinde elde edilen farklı bir avantaja bakılırsa, eğer kalorifer tesisatı temiz bir yapı ile çalışırsa, kullanılan ısı kaynağı daha az yakıt sarf edecektir. Günümüzde genellikle kalorifer tesisatlarının bağımsız olarak evlerde kullanılması için doğalgaz ile çalışan kombilerden yararlanılır. Kombi, tesisat üzerinden almış olduğu doğalgazı yakarak, yine su tesisatından kendisine gelen suyu ısıtır ve kazanında biriktirdiği bu suyu düzenli bir şekilde kalorifer tesisatına gönderir. Örnek olarak evinizde 40 0C gibi bir kombi sıcaklığı ayarlamışsanız, kombi sürekli bir şekilde bu su sıcaklığı ile kalorifer tesisatını çalıştırmaya uğraşacaktır. Kalorifer peteklerinin kirli olması durumunda ise kombi, bu sıcaklığı düzenlemek için daha fazla doğalgaz kullanır.

img 0024
img 0015

İşte bu noktada makinalı petek temizleme sayesinde doğalgaz kullanımını azaltarak, daha tasarruflu bir kalorifer kullanımı elde edebilirsiniz.

Makineli temizleme işleminin yapılması ile birlikte aslında sayılabilecek birçok farklı avantaj elde edilebilir. Örneğin, evinizde kendi imkanlarınızla petek temizleme yapmak istediğinizde, genellikle ortamda büyük bir kirlilik ortaya çıkar ve sonrasında daha fazla zahmet ile karşılaşırsınız. Ancak profesyonel bir şekilde gerçekleştirdiğimiz makinalı petek temizleme makine vasıtasıyla tek bir noktadan tesisattaki suyun uzaklaştırılmasını ve tek bir noktadan da yeniden temiz suyun tesisata verilmesini sağlar. Yani peteklerin yerinden sökülmesi, örneğin salonda yer alan petek içerisindeki suyun salona dökülmesi, dağılması ve kirlenme oluşması gibi problemler yaşanmaz. Peteklerin hepsi duvarlarında montaj edildikleri yerde sabit bir şekilde dururken, sadece tek bir petek ve kombi üzerinden temizleme yapılması mümkündür.

Peteklerin ısı verimini arttıran, daha tasarruflu bir şekilde yakıt kullanımı imkanı doğuran ve kombideki ısınmış suyun dolaşımını eksiksiz bir şekilde yapmasını sağlayan makinalı petek temizleme maddi açıdan da çok büyük bir avantaj sağlar. Çünkü kalorifer tesisatınız için kullandığınız kombi daha az çalışırken, daha sağlıklı da çalışacak ve bu sayede de daha uzun ömürlü olacaktır. Bu durumda kullanmış olduğunuz kalorifer tesisatı ve buna bağlı durumda çalışmakta olan kalorifer petekleri de aynı şekilde daha uzun ömürlü olacaktır. Yani anlatılan her nokta ile birlikte makinalı petek temizliği avantajları bir kalorifer tesisatı için özellikle tasarruf, uzun ömürlü kullanım, garanti süresini uzatma ve sağlıklı ısınma için çok geniş bir liste oluşturmaktadır.

Makinalı Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Eski zamanlarda kalorifer peteği temizliği yapılması için örneğin 3+1 boyutlu bir evde;

  • 3 adet odalarda
  • 1 adet salonda
  • 1 adet mutfakta
  • 1 adet banyoda
  • 1 adet antrede olacak şekilde takriben 8 adet peteğin sökülmesi gerekirdi.

Daha sonrasında bu peteklerin banyo veya balkon gibi bir bölüme alınması ile içlerine tazyikli suyun hortumla verilmesi ve temizleyici maddeler kullanılarak, iç kısımlarının teker teker temizlenmesi gerekirdi. Tahmin edileceği üzere bu işlem yapılırken, ortalık aşırı bir derecede kirlenirken, her tarafın su içerisinde kalması, bütün petekler söküldüğü için dağınıklık ortaya çıkması ve çok zahmetli bir işlem yapılması durumu ile karşılaşılırdı. Ancak günümüzde makinalı petek temizleme tüm bu zahmetleri ortadan kaldırırken, temizliği çok daha avantajlı, pratik ve hızlı bir şekilde tamamlamak için tercih ediliyor.

Makinalı petek temizleme temel olarak tesisatın yerinde kalması ve hiçbir sökme işleminin yapılmaması ile gerçekleştirilen bir temizlik işlemidir. Çünkü son teknoloji ile geliştirilmiş makineler, bu işlemi pratik ve hızlı bir hale getirmek için kullanılmaktadır. Profesyonel ustalarımız bugün petek temizliği için öncelikle kalorifer tesisatının bulunduğu yapıya tüm ekip ve ekipmanlar ile gelir. Sonrasında işlemin gerçekleştirilmesi için öncelikle evdeki kalorifer peteklerinin sayısı, kullanılan ısı kaynağı ve tesisatın dolaşım planı kısaca gözden geçirilir. Genellikle petek temizliği için müsait olması durumuna göre makine, kombi veya banyodaki havlupan petek üzerinden bağlanır.

Makinalı petek temizleme için örnek olarak makine banyodaki havlupan peteğe bağlandığında, öncelikle bütün peteklerin vanaları kapatılır ve sonrasında temizlenmesi gerçekleştirilecek ilk petek hangisi ise bu peteğin vanası açılır. Yani örnek olarak banyodaki peteğe makine bağlandıktan sonra salondaki peteklerden biri açılır ve makine vasıtasıyla tesisat içerisine tazyikli su gönderilir. Bu işlem sırasında isteğe bağlı olarak temizleme kimyasallarının kullanılması veya kullanılmaması tercih edilebilir. 

Firmamızın sunduğu hizmetlerde makinalı petek temizliği nasıl yapılır sorusu için temizleme kimyasalları ile eksiksiz bir temizlik yapıldığından da bahsedilebilir. Kimyasal katkısı ile birlikte tesisata basınçlı bir şekilde gönderilen su, tüm tesisatı geçerken, vanası açık olan petek içerisinden güçlü bir şekilde geçer ve içini temizlerken, ortaya çıkan pis su ise banyoda bulunulduğu için klozet veya banyo gideri üzerinden kanalizasyona gönderilir.

 

img 0016
img 0014

Sistematik bir şekilde yürüyen bu işlemde, ev veya işletme içerisindeki bütün kalorifer petekleri teker teker aynı şekilde temizlenir. Örnekte ifade edildiği gibi bir evde yer alan 8 petek teker teker bu şekilde makinalı petek temizleme işleminden geçirilir. Petek içlerinde tazyikli ve kimyasal katkılı su ile temizlik tamamlandığında, her peteğin teker teker havası alınır. Sonrasında petek vanaları gözden geçirilerek, reglaj ayarları yeniden yapılır.

Tesisat üzerindeki dış işlemler tamamlandığı için makine tesisattan sökülür ve kombi su bağlantısı tekrar başlatılır. Ardından kombi çalıştırılarak, kombinin geçerli basınca gelmesi için su basma işlemi sıfırdan yapılır. Kombinin ortalama basınç birimine kadar su ile dolması sonrasında çalıştırma işlemi gerçekleştirilerek, kalorifer peteklerinin ısıtma işlemi yeniden kontrol edilir. Bu noktada kontroldeki amaç, makinalı petek temizleme ile kalorifer peteklerinde yeniden verimli bir ısıtma elde edilip edilmediğinin gözden geçirilmesidir.

Görüldüğü üzere sadece tek bir noktadan bütün kalorifer tesisatına ulaşacak şekilde yapılan makinalı petek temizleme özellikle evlerde hiçbir kirlilik sorunu veya dağınıklık ile karşılaşmadan tamamlanmaktadır. Bu nedenle makinalı petek temizliği avantajları çok üst bir noktaya ulaşırken, hem maliyet hem temizlik rahatlığı hem de tasarruf açısından bütçenize katkı sağlayacaktır. Düzenli bir şekilde temizleme işleminin gerçekleştirilmesi açısından da makineli sistemin kullanılması her zaman avantajlı bir noktada yer alır. Çünkü kısa sürede ve çok pratik bir şekilde siz yorulmadan gerçekleştirilen bu temizlik, gerekirse; yılda birden fazla defa yapılarak, kalorifer tesisatının her zaman sağlıklı, güvenilir ve tasarruflu çalışmasını sağlar.

Makinalı Petek Temizleme Ne Kadar Sürer?

Kalorifer peteklerinin temizlenmesi için günümüzün teknolojisi ile kullanılan makineler, işlemi eski sistemlere göre çok daha hızlı ve kolay bir hale getirmektedir. Aslında anlatıldığı şekilde bu noktadaki en büyük avantaj, petek temizleme işleminin zahmetsiz, ortalığı dağıtmadan ve kirletmeden yapılmasını sağlamasıdır. Bu noktada çalışma sisteminde anlatıldığı şekilde örneğin banyoda havlupan peteğine veya mutfakta kombiye makine bağlantısı yapılarak, temizleme işlemleri gerçekleştirilebilir.

Bu durumda örneğin evde 6 adet petek yer alıyorsa, öncelikle bu peteklerin tamamının kapatılması ve her peteğin temizlenmesi için sırasıyla açılarak, temiz su ve kimyasalın içerisinden geçmesi sağlanır. Yani bu durumda makinalı petek temizleme ne kadar sürer sorusu için evdeki ya da iş yerindeki kalorifer peteği sayısı göz önünde bulundurulur.

Makinalı petek temizleme elbette ki diğer eski temizleme sistemlerine göre çok daha kısa sürede tamamlanan bir hizmettir. Aslında bu noktada net süreyi belirlemek için kalorifer tesisatının boyutları ve türü de işleme etki etmektedir. Örneğin, bazı evlerde kalorifer tesisatı için çok uzun bir boru tesisatı ve eski tip döküm petekler yer alabilir. Bazı evler ise metrekare olarak çok küçük olduğu için kısa bir boru tesisatı ve küçük boyutlu günümüz yeni nesil kalorifer petekleri yer alır.

Yine de bu noktada hem petek türü hem de tesisat boyutuna bağlı olarak her peteğin temizlenmesi için ortalama bir süre ifade etmek de mümkündür. Yani makinalı petek temizleme için örnek olarak 6 adet peteğin bulunduğu 2+1 bir evde ortalama olarak 1-1,5 saat arasında bir süre ile temizleme işlemi tamamlanabilir.

Bugün piyasada çok düşük maliyetler ile hızlı petek temizleme gerçekleştiren işletmeler de yer almaktadır. Bu işletmeler genellikle makinalı petek temizleme yerine sadece tesisata eklenen bir kimyasal ile temizlemenin tamamlandığını iddia edebilirler. Üstelik bu işlemin 15-20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandığını da ifade ederlerken, kısa bir süre sonrasında kalorifer peteklerinin yine eskisi gibi sağlıksız çalıştığı görülebilir. Çünkü sağlıklı kalorifer petekleri için temizliğin tamamen tesisata etki edecek şekilde sağlıklı ve temiz su ile yapılması gerekir.

Temiz su tek başına temizleme imkanı sağlasa da genellikle temizleme suyu içerisine eklenen ilaç ve kimyasallar peteklerin içerisinde birikmiş katran, kir, tortu, kireç ve yosunu söküp atmaya yarar. Makinalı petek temizleme temizliğin etkili bir şekilde olmasını sağlamak için ortalama bir süre ile her petek üzerinde aynı koşullarda gerçekleştirilir. Yani petekler eski tipte olsa yeni tipte olsa ortalama olarak belirli bir sürede temizleme işlemi tamamlanabilir. Biraz önce anlatılan örnek göz önünde bulundurulursa, 5-6 adet petek için ortalama 1-1,5 saat gibi bir sürede işlemin tamamlanması mümkün olmaktadır. 

img 0020
img 0019

Yine bu durumda makinalı petek temizleme ne kadar sürer sorusu için ilk örnekte bahsedildiği gibi 3+1 boyutlu ve 8 adet petek yer alan bir ev gözden geçirilebilir. Eğer 6 adet petek için ortalama 1,5 saat gibi bir süre gerekiyorsa, her peteğin takriben 15 dakika gibi bir sürede temiz hale geleceği tahmin edilebilir. Bu durumda da 8 adet petek yer alan bir evde temizliğin takriben 2 saat gibi bir sürede tamamlanabileceğinden bahsedilmesi mümkündür. Ancak elbette küçük farklılıklar oluşturabilecek şekilde bahsedildiği gibi kalorifer tesisatının boru uzunluklarının fazla olması, peteklerin boyutlarının büyük olması veya kirliliğin çok fazla olması durumunda kısa bir süre eklentisi gerekebilir.

Eğer 6 adet petek için ortalama 1,5 saat gibi bir süre gerekiyorsa, her peteğin takriben 15 dakika gibi bir sürede temiz hale geleceği tahmin edilebilir. Bu durumda da 8 adet petek yer alan bir evde temizliğin takriben 2 saat gibi bir sürede tamamlanabileceğinden bahsedilmesi mümkündür. Ancak elbette küçük farklılıklar oluşturabilecek şekilde bahsedildiği gibi kalorifer tesisatının boru uzunluklarının fazla olması, peteklerin boyutlarının büyük olması veya kirliliğin çok fazla olması durumunda kısa bir süre eklentisi gerekebilir.

Kombi Petek Temizliği İşe Yarıyor Mu?

Makine ile gerçekleştirilen kalorifer radyatör temizliği, kimyasal kullanarak veya kimyasal kullanılmadan yapılabilir. Anlatılan sistemde olduğu gibi örneğin banyodaki havlupan peteğine makine bağlantısı gerçekleştirilerek, ev içerisindeki tüm petekler tek bir noktadan sökülmeden temizlenebilir. Gayet sağlıklı, pratik, hızlı ve ekonomik bir yöntem olan makinalı petek temizleme bugün özellikle yoğun bir şekilde ısıtma için kombili kalorifer kullanılan yapılarda bir ihtiyaç olarak da görülebilir. Fakat halk içinde bazı kullanıcılara göre çok uzun yıllar boyunca petek temizliği yapılmasa dahi kalorifer tesisatının çalışmasında bir sorun olmayacağı düşünülmektedir. Ancak bu fikre sahip olan birçok kişi sağlıklı bir kalorifer için makinalı petek temizleme hizmetlerini aldığında farkı net bir şekilde görebilmektedir.

Makinalı petek temizleme aslında sadece pratik bir yöntem ile petek tesisatı içerisinde bulunabilecek kirlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Elbette bahsedilen bu kirlerin sadece birkaç ay gibi kısa bir sürede petek tesisatı içerisinde birikmesi mümkün değildir.

Fakat düşünün ki ortalama 2 senede bir petek temizliği yapılırsa, bu iki sene içerisinde tesisattan gelen suyun kireci, oluşturacağı tortu, ortaya çıkan katran ve tozlar petek tıkanmalarına neden olabilir. Keza daha önce değindiğimiz şekilde bu kirlilik, petek içerisindeki su dolaşım alanında belirli noktalarda tıkanmalar ortaya çıkarır. Elbette su geçecek bir yol bulduktan sonra petekteki dolaşımını tamamlayarak ısıtmayı da gerçekleştirir. Fakat bu ısınma bazen eksik bazen de daha uzun sürede olur.

Kombi petek temizliği işe yarıyor mu sorusu için eğer evinizde bir kalorifer tesisatı yer alıyorsa, bu hizmeti almanız vasıtasıyla daha net bir bilgi elde etmeniz de mümkün olur. Özellikle oturmaya yeni başlayacağınız kiralık veya satın aldığınız evlerde bir süre kaloriferi kullandıktan sonra makinalı petek temizleme talep edebilirsiniz. Bu sayede ilk kullanım sonrasında temizleme işlemi ile birlikte kalorifer peteklerindeki farkı çok daha net bir şekilde görebilirsiniz. Aslında bu farkı görme noktasında en net ayrımı, temizlik sonrasındaki gelen doğalgaz faturası ile sağlayabilirsiniz. Çünkü temizlenmiş petekler sayesinde ısıtma daha sağlıklı sağlanacağı için daha az doğalgaz sarfiyatı da gerçekleşecek ve doğalgaz faturanızda bariz bir fark ortaya çıkacaktır.

Bugün özellikle yıllar boyunca kullanılmış kalorifer sistemlerinde makinalı petek temizleme uzun ömürlü bir kalorifer tesisatı, sağlıklı ısınma ve ekonomi elde etmek için tercih edilmektedir. Üstelik birçok ev veya iş yeri sahibi, kalorifer tesisatlarının sağlığını düşünerek, bu işlemi periyodik şekilde talep etmektedir. Genellikle birçok evde en az yılda 1 defa olacak şekilde makinalı petek temizleme uygulanması büyük bir fayda sağlar. Çünkü yıl içerisinde kalorifer tesisatının kullanılması ile dolaşım suyunun peteklerde biriktirmiş olduğu kir, peteklerde kuruma ve yerleşme yapmadan sökülüp atılmalıdır. Yani bu anlamda kış mevsiminin bitmesi ve artık kalorifer kullanımının terk edilmesiyle yaza girmeden önce petek temizleme yapılması tercih edilebilir.

Genellikle birçok ev sahibi makinalı petek temizleme işlemini kışa girmeden önce talep etmektedir. Aslında yaz mevsimi sırasında petekler içerisinde birikmiş kir, petekler uzun süre kullanılmadığı için giderek tabakalaşmaya ve yerleşmeye başlar. 

img 0017
img 009

Sonrasında sonbahar mevsimi ile birlikte petek temizliği yapılırken, kalorifer peteklerinden tamamen siyahlaşmış ve katranlaşmış bir suyun çıktığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Elbette ki sonbahar mevsiminde de makinalı petek temizleme yapıldığında, kalorifer peteklerinin istenilen temizliğe ulaşması net bir şekilde sağlanır. Ancak yaz mevsimi boyunca kalorifer petekleri içerisinde kalan ve katranlaşan kirli su, peteklerin ömrünü kısaltır ve bazen peteğin çürümesi nedeniyle delinmesi ya da su damlatması problemini de ortaya çıkarabilir.

Makinalı Petek Temizleme Ücretleri Nedir?

Petek temizliği elbette ki belirli bir maliyet ile gerçekleştirilen, fakat bu maliyetin karşısında yüksek bir tasarruf avantajı oluşturan işlemler arasında yer alır. Bu noktada da örneğin kış mevsimi boyunca 4 ay kalorifer kullanıyorsanız, 4 ay boyunca ödediğiniz doğalgaz faturasını muhafaza ederek, bir sonraki yıl karşılaştırma yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak bir sonraki yıl karşılaştırma yapmadan önce makinalı petek temizleme hizmeti almanız, bu karşılaştırmada farkın ortaya çıkması için size büyük bir avantaj sağlar. Eğer temizleme sonrasında bir sonraki yıl kullandığınız doğalgaz miktarını sadece metreküp olarak bir önceki yıl ile karşılaştırırsanız, çok daha düşük bir sarfiyat rakamı bulunduğunu görebilirsiniz.

Profesyonel makinalı petek temizleme işlemleri yapılırken, sadece tesisat içerisindeki suyun değiştirilmesi ve peteklerdeki kirin uzaklaştırılması değil aslında geniş bir temizleme işlemi gerçekleştirilir. Çünkü su kombi içerisinde de kendini yenilerken, peteklerde hava alma işlemleri yapılır, petek vanaları tekrar kontrol edilerek, tamamen sağlıklı ve düzenli çalışacak hale getirilir.

Ortalama yılda 1 veya en azından 2 yılda bir gerçekleştirilecek bu petek temizliği, peteklerin daha uzun ömürlü olmasını, delinme veya çürüme riskine karşı korunmasını sağlar. Çünkü tıkanmış petekler, hem ısınmanın istediğiniz kaliteye ulaşmasını engeller hem de beklenmedik şekilde daha yüksek kombi ya da kalorifer peteği masraflarıyla karşılaşmanıza neden olur.

 

Günümüzde makinalı petek temizleme ücretleri nedir sorusu için her firma kendi profesyonel yapısına göre farklı rakamlar üzerinden hizmet verebilir. Firmamız üzerinden alınacak makinalı petek temizleme hizmetleri için de 750 TL gibi bir rakam talep edilir. Bu rakam ortalama olarak evlerde kaç adet petek sayısı bulunduğuna bağlı değişim gösterebilir. Fakat genellikle 2+1, 3+1 veya 4+1 gibi oda sayısına sahip evlerde 1-2 petek eksik veya fazla olabileceği için rakam değişmeden bu ücret ile petek temizleme işlemi gerçekleştirilebilir. 

Bazen çok daha büyük boyutlu yapılarda örneğin bir okul içerisinde petek temizleme yapılması talep ediliyorsa, bu okulda onlarca petek bulunacağı hesaba katılabilir. Üstelik bu peteklerin birbirine bağlanması ve ısı kaynağına bağlanması için çok büyük boyutlu bir tesisat da yer alacaktır. Bu gibi durumlarda makinalı petek temizleme yapılması için öncelikle profesyonel ekiplerimiz yapıda kalorifer tesisatı üzerinde bir inceleme gerçekleştirir. Bu inceleme sayesinde kalorifer tesisatının boyutları belirlenirken, kaç adet petek bulunduğu, yapılması gereken işlemin ortalama ne kadar süreceği ve malzeme ihtiyaçları ortaya çıkarılır. Bu belirlemeler sayesinde verilecek hizmet için ücretlerin net olarak belirlenmesi de mümkün olur. Ancak her ne kadar büyük boyutlu bir makinalı petek temizleme hizmeti talep edilse de her zaman en düşük maliyetler ile sizin için avantaj sağlanarak hizmet verilir.

img 0025
Çağrı Merkezi: