Doğalgaz kullanımı yaygınlaşmaya başladığından beri günümüz şartlarında evlerimizi ısıtmak için petek kullanılmaya başlanmıştır. Petek kullanımı hemen hemen her evde bulabileceğimiz, ısınmak için başvurulan öncelikli alet kalorifer petekleri olmaktadır. Fakat kalorifer petekleri zaman içinde toza ve kire maruz kaldıklarından dolayı kirlenirler. Eğer kalorifer petek temizleme işlemini belirli aralıklarla yapılmazsa ortama yaymış oldukları ısı azalır, bu da evinizin istediğiniz gibi ısınmasını engeller.

Kombiniz düzgün bir şekilde çalışıyor olsa da kalorifer peteklerinin temizliğini ve bakımını belirlemiş olduğunuz aralıklarda yaptırmadığınız halde hem peteklerinizin yaymış olduğu ısı azalır hem de bu durum sizin doğalgaz faturanıza da yansımış olur. Kış aylarında özellikle kalorifer peteklerinin temizlenmiş olmasına ekstra dikkat edilmelidir. Temizlenmiş kalorifer petekleri evlerinizin ısınmasını daha verimli hale getirmektedir.

Petek Temizleme İşlemi

Petek temizleme işlemi; alanında profesyonel olan insanların ya da bu alanda uzmanlaşmış olan firmalar tarafından yapılan kalorifer peteklerinin temizlenmesi işlemi ısıtma tesisatına ait olan boruların ve kalorifer peteklerinin tümünü içerisine alan bir işlemdir. Petek temizleme işleminde kullanılan birtakım özel solüsyonlarla ve koruyucular kullanılarak yapılmaktadır.

Petek Temizleme Yaptırmak Mantıklı Mıdır?

Petek temizlemek sizin açınızdan oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Çünkü kalorifer petekleri uzun bir süre boyunca temizlenmezse; tesisat borularında zaman içinde tortular ve kireçle birlikte tesisat borularının içerisindeki suyun bütün tesisat borularına ulaşamamasına neden olur. Daha sonrasında petekler yeterince ısı yayamazlar.Bu nedenle kalorifer peteklerinin temizliğinin yapılması oldukça önemli bir konudur.

Evleriniz de bulunan kalorifer peteklerinin birisi diğerinden farklı bir sıcaklıkta olması, peteklerin bir tarafının dokunduğunuz da soğuk olması ve peteğin alt kısmının istediğiniz sıcaklıkta olmaması, kalorifer peteklerinden ve tesisat borularından ses gelmesi, kombinin sıcaklık ayarını yüksek bir dereceye çıkarmanız halinde evinizin ya da kalorifer peteğinin bulunduğu her ortamın yeterince ısınmaması kombinizin filtresinin değişimi ve tesisat borularındaki zaman içerisinde oluşan kireç, toprak, tortu gibi kalıntıların tesisat borularından temizlenmesi halinde ortaya çıkan bütün sorunlardan kurtulmanızı sağlar.

Kalorifer Peteklerini Kirlenmiş Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

  • Evinizdeki kombi oldukça sesli bir şekilde ses çıkarıyorsa
  • Sıcak su düzensiz bir şekilde akıyorsa
  • Petekleriniz alt bölümü yeterince ısı vermiyorsa
  • Peteklerinizin üst bölümü yeterince ısı vermiyorsa
  • Radyatör vanalarından eser miktarda veya hiç su akmıyorsa
  • Kalorifer peteklerinden siyah ve koyu renkli pis kokulu bir su geliyorsa
  • Kalorifer peteklerinin üzerindeki belirli bölge ısınmıyorsa
  • Evinizde bulunan en son petek ısınmıyorsa kalorifer peteklerinizin kirli olduğunu anlayabilirsiniz.

Kalorifer Peteklerinin En Doğru ve Etkili Bir Şekilde Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kalorifer peteklerinin en doğru bir şekilde yapılabilmesi arızaların meydana gelmemesi için dikkat edilmesi  gereken bazı unsurlar vardır;

  1. Öncelikli olarak kombi kapatılır ve elektrik ile olan bağlantısı kesilir. Bunun amacı yapılacak olan temizlik esnasında tesisat borularından çıkacak olan tortu, kireç gibi artıkların kombinin içerisin de bulunan borulardan geçip filtreleri, eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas davranılması gereken aletlere zarar gelmesini engellemektir.
  2. Petek temizleme makinesi kombinin alt kısmında bulunan tesisat borusuna ya da banyo da bulunan petek yerinden sökülerek petek temizleme makinesinin bu boruların yerine takılması gerekir. Banyoya takılan petek temizleme makinesinin amacı temizleme işlemi sırasında hem bir temiz su akan musluk hem de temizleme sırasında ortaya çıkan pis suyun akıp gitmesi için bir kirli su giderinin de bulunması gerekir. Bunların ikisine de banyo da erişim sağlayabiliriz. Hatta aynı zamanda temizlik yapıldıktan sonra etrafın temizliği de oldukça kolaylaşmış olur. Halıların olduğu yer de veya parke üzerinde yapılan parke temizleme işlemi halıya ya da parkeye zarar verebilecek kimyasal solüsyonlar da kullanıldığı için zarara yol açabilir.
  3. Kombi kapatıldıktan sonra petek temizleme makinesinin bağlantıları yapılmasının ardından evde ki bütün kalorifer peteklerinin açık bir şekilde on dakika boyunca petek temizleme makinesi çalıştırılır.
  4. Temiz su musluğu açılarak petek temizleme makinesine temiz su doldurulur, makine içerisine dolan temiz suyu tesisat borusuna basarak peteğin içerisinde ki kaba kirin atılmasını sağlar. Tesisat borusunun içerisin de buluna kaba kir ve kalıntıların tümü petek borularından atılıncaya kadar bu işleme devam edilir. Bütün tesisat borularının içerisinde bulunan kir atıldıktan ve tesisatın içi temiz su ile dolduktan sonra tahliye borusu ve temiz su doldurma hortumu sökülür.
  5. Tesisat borularının içerisindeki kir ve tortuların yumuşaması için ve kullanılacak kimyasal malzemelerin sıcak su da daha iyi işlenmesinden dolayı tesisat borularındaki ve petek temizleme makinesinin içerisinde ki suyun sıcaklığı 30-40 dereceye kadar ısıtılır.
  6. Tesisat borularının temizlenmesi için geliştirilmiş olan kimyasal solüsyonu tesisat borularının büyüklüğüne göre hesaplandıktan sonra tesisat borularına yetecek miktarda kimyasal solüsyon boşaltılır. Eklenecek olan kimyasal solüsyon miktarı peteklerin metresi ile doğru orantılı olmak zorundadır. Kimyasal solüsyonun oranı 1`de 100 olacak şekilde olmalıdır yani 100 litre suyun içerisine 1 litre kimyasal solüsyon eklenecek şekilde seyreltilme işlemi yapılır. Tesisat borularına kimyasal solüsyon eklendikten sonra tesisat içersinde ki suyla karışması için tüm kalorifer petekleri açık iken 5 ila 10 dakika arasında petek temizleme makinesi çalıştırılarak sirkülasyon işlemi gerçekleştirilir.
  7. Kimyasal işlem süresince; kimyasal solüsyon tesisat borularına tamamen yayıldıktan ve suyun sıcaklığı istenilen dereceye ayarlandıktan sonra tesisattaki bütün kalorifer peteklerinin vanaları kapatılır, sadece bir tek kalorifer peteğinin vanası açık kalacak bir şekilde petek temizleme işlemine başlanır. Açık olan kalorifer peteği temizleninceye kadar bu işleme devam edilir ve ardından bütün kalorifer peteklerinin temizliği de aynı olacak bir şekilde sırasıyla işleme devam edilir. Buradaki amaç yüksek şiddetteki akımın tek bir kalorifer peteğine verilmesinin ardından petek içinde güçlü bir dolaşım sağlanarak kalorifer peteğinin en iyi şekilde temizlenmesi sağlanır. Bu işlemi tüm kalorifer petekleri açıkken yapmayı deneseydik temizlik işlemi sırasında yüksek şiddetli basınçlı su en yakın kalorifer peteğinden aynen geri dönecektir ve geri kalan kalorifer petekleri en iyi şekilde temizlenemeyecektir diğer petekler de herhangi bir süpürme etkisi de olamayacağı gibi kalorifer petekleri istenildiği gibi temiz olmayacaktır.
  8. Sırasıyla bütün kalorifer peteklerin de bu işlem yapıldıktan sonra temiz su musluğu açılarak tesisat boruları sistemine temiz su yüklenirken aynı anda tahliye vanası da açılarak kirlenmiş su tahliye edilir. Daha sonrasında tesisat sisteminde nötralleşme işlemi için tüm kalorifer petekleri açık bir konuma getirilmelidir. Nötralleşme işlemi yapıldıktan sonra bu su da tahliye edilir ve tesisat sistemine temiz su eklenir.
  9. Tesisat sistemine temiz su yüklenmesi bittikten sonra sistemi korumak için koruyucu kimyasal solüsyon tesisata eklenerek 20 dakika sirkülasyon yaptırılır. Sistem koruyucu solüsyon tesisatlar da ve kombilerde bulunan bütün boruları ve parçaları korur, aşınmanın olmasını engeller. Su ile birlikte gelen kirliliklerin tortu yapmasını geciktirir ve tesisat sisteminin daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur. Böylece tesisat borularının ve kombinin ömrü oldukça fazla uzamış olur ve böylelikle yapılan temizlik işleminden sonra daha geç kirlenecek olan kalorifer peteklerinin sayesinde bu durum sizin faturalarınıza da pozitif olarak yansımış olur.
  10. Sistemi kombiye bağlamadan önce kombinin içerisinde yer alan kombi filtresi de temizlenmelidir. Daha sonrasında kombi ile bağlantıları yapıldıktan sonra kombi çalıştırılır ve sistem basıncı 1.5 bar olana kadar su eklenmesi gerekir.
  11. Kombi çalıştırıldıktan sonra evdeki bütün peteklerin içerisindeki hava alınır ve kalorifer peteklerinin sağlıklı bir biçimde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

Kalorifer Peteklerinin Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kalorifer peteklerinin temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kalorifer peteği temizleyicisi kimyasalın kombiye verilmesi ile beraber bütün petek vanalarının tek tek açılmasıdır. Bu işlem dolayısıyla her bir kalorifer peteğinin içerisinde ki basınç arttırılarak çözünmesi zor olan kir ve pasın temizlenmesi sağlanmalıdır.

Kalorifer peteklerinin temizlik işlemi yaklaşık olarak 2 ila 4 saat süren bir işlemdir. Kış mevsiminde herhangi bir sıkıntı olmaması için kalorifer peteklerinin temiz olmasına özellikle yaz ve bahar aylarında dikkat edilmesi oldukça önem arz etmedktedir.

Kalorifer petek temizleme işlemi farklı farklı kimyasallar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu yüzden petek temizliğini yapan insanların tesisat konusunda uzman kişiler olması gerekmektedir. Pettem Petek Temizleme Servisi olarak tüm bu şartları taşıyan firma olduğumuzu belirtmek isteriz. Kalorifer peteklerinin temizlenmesi sırasında kullanılan çeşitli kimyasal solüsyonlar gerektiğinde doğru kullanılmaması durumunda birçok probleme yol açmaktadır. Petek temizleme işlemi sırasında kullanılan kimyasal maddelerin içerikleri ve nasıl kullanılması gerektiğini bilmek de oldukça önemlidir. Bu nedenle kullanılacak olan kimyasalların derişiklik ve seyreltiklik oranı uzmanlar tarafından özenli bir şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca petek temizleme işlemi sırasında mutlaka koruyucu bir solüsyon da kullanılmalıdır. Koruyucu solüsyon sayesinde kalorifer peteklerine hiçbir şekilde zarar gelmeden petek temizleme işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Kalorifer peteklerinin temizleme işlemi ve kombi bakımı birbirlerinden oldukça farklı iki işlemdir. Kalorifer peteklerinin temizleme işlemi; kombi, boru ve peteklerin iç kısımlarının temizlenmesini kapsar .Bu yüzden petek temizliğini alanında uzman kişiler tarafından yapılması kesinlikle en doğru hareket olacaktır. Ayriyeten kalorifer peteklerinin temizliği sırasında herhangi bir tadilat işlemine gereksinim kalmaz. Çünkü petek temizleme işlemi sırasında peteklerin yerlerinden sökülmesi, fayansların kırılması gibi bir işlem söz konusu değildir.

Kalorifer peteklerinin temizlenmesi için istenilen fiyatlar kalorifer peteklerinin sayılarına, modellerine ve ısıtma şekline göre ve makineli ya da makinesiz temizleme işlemleri olarak değişilik gösterebilmektedir. Pettem Petek Temizleme firması olarak, Makineli petek temizleme işlemi 750 TL, makine kullanılmaksızın ilaçlı bir şekilde yapılacak olan petek temizleme işlemi ise petek başına 50 TL olarak ücretlendirilmiştir. Panel peteklerinin temizleme fiyatı en düşük fiyatlı iken en pahalı kalorifer peteklerinin temizliği ise alüminyum peteklerinde yapılmaktadır. Aynı zamanda kalorifer petek temizliğini yapacak olan firmanın kullanmış olduğu makineler ve kimyasal solüsyonlara göre fiyatlandırmalarında bir değişiklik görülebilmektedir.

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.