Peteklerin üstü sıcak altı buz gibi neden? Kalorifer tesisatı çalışırken, kombinin ısıtmış olduğu suyu bütün peteklere eşit bir şekilde göndermesi ve ısıtmayı oluşturması gerekir. Ancak tesisatın aktif hale gelmesinden bir süre sonra bazı peteklerin yarı yarıya ısıttığı fark edilebilir. Özellikle peteklerin üst kısmının sıcak ve alt kısmının ise buz gibi soğuk olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum kalorifer tesisatında kombi ve petek temizliği işleminin gerektiğini gösterebilir.

Petek Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Kalorifer tesisatlarında petek tıkanıklığı bahsedildiği şekilde peteklerin yarı yarıya ısıtıp ısıtmaması sorunu ile çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Çünkü uzun bir süre boyunca temizlenmemiş kalorifer petekleri içerisinde biriken kir ve katran haline gelmiş su tıkanıklık sağlar. Bu tıkanıklık nedeniyle de su yeterli şekilde akış gerçekleştiremez ve genellikle tıkanıklık olan bölgeyi es geçerek akışını sürdürür. Bu durumda örneğin peteğin üçte birlik bir kısmında ısınmanın olmadığını fark edebilirsiniz.

Kalorifer Petekleri Neden Soğuk Olur?

Bazen kalorifer peteklerinde kısmi olarak ısıtmanın sağlanmadığı bazen de neredeyse peteğin tamamen ısınmadığı görülebilir. Çünkü tesisattan gelen su bu petek içerisinden geçer, ısısını yayar ve işi bittiğinde geri dönerek kombiye ulaşır. Tüm bu akış hattı sırasında su içerisindeki kirler, petek içerisinde birikmiş pas ve yağ ile birlikte giderek tıkanıklık oluşturabilir. Hatta bazen bu petek hiç ısınmıyor da olabilir.

Eğer kombi çalışmasına rağmen kalorifer peteği tamamen soğuksa, öncelikle kullanıcı bazı kontroller sağlamalıdır. Örneğin, kalorifer peteğinin hava alma problemi bulunup bulunmadığı incelenmelidir. Her petekte vanaların diğer tarafında kaloriferin pürjör vanası yer alır. Pürjör vanasının hafif açılması sonrasında bir hava çıkışı ve ardından su gelişi oluyorsa, bu işlem hava alma işlemini sağlar. Bunun ardından petekler tekrar ısıtmaya başlayabilir.

Bazen petek tesisatında bir sorun olmasa da kombi su basıncı düşmüş olacağından kalorifer petekleri ısınmıyor olabilir. Bu durumda kombi üzerinde bir basınç kontrolü yapılarak, basınç değerinin 1,5 bar olup olmadığı test edilmelidir. Eğer basınç değeri düşük ise bu değere ulaşana kadar kombi su basma vasıtasıyla yavaşça kombiye su eklenmelidir. Bu durum sonrasında kalorifer petekleri artık ısınmaya başlayabilir.

Kalorifer Peteği Havası Alındığı Halde Neden Isınmaz?

Eğer kalorifer petekleri ısınmadığı için kombi basıncını kontrol ettiyseniz ve peteklerin havasını aldıysanız, yapmanız gereken bir kontrol daha yer alır. Isınmayan peteğin her iki vanasının da açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer bu noktada da sorun yok ise genellikle petekte bir tıkanıklık hatta giriş noktasında bir tıkanıklık olduğu için bu petek ısınmıyor olabilir.

Tıkanıklık ve ısınmama gibi problemlerde en profesyonel çözüm petek temizliği hizmeti alınması olarak kabul edilebilir. Periyodik makinalı petek temizliği ve ardından düzenli yapılan ilaçlı temizlik ile birlikte bu sorun ortadan kaldırılırken, konforlu, ekonomik ve tasarruflu bir kombi kullanımı da elde edilebilir. Bu açıdan da yılın istediğiniz döneminde 24 saat boyunca çağrı merkezlerimize ulaşarak hizmet talep edebilirsiniz.