Kış mevsiminin gelmesi öncesinde peteklerin daha sağlıklı çalışabilmesi için petek temizleme yapılması büyük bir fayda sağlar. Ardından kış mevsiminin bitmesi ile birlikte de kalorifer tesisatı kapatılacağı için yine makineli petek temizleme gibi hizmetler talep edilebilir. Ancak bazı kullanıcılar yaz aylarında çalışmayacak ve akış bulunmadığı için kir biriktirecek kalorifer petekleri içerisinde bir su değişimi yaparak, temizleme yapmayı tercih etmektedir.

Kalorifer peteklerinde geçici ve kısmen fayda sağlayabilecek bir yöntem olan tahliye vanasından petek temizleme işlemi kullanıcı tarafından yapılabileceği gibi profesyonel hizmet de talep edilebilir. Hatta bu konuda profesyonel hizmet açısından 7/24 çağrı merkezlerinden talep oluşturulması mümkündür.

Tahliye vanasının kullanılması ile temizleme işlemi yapılması sayesinde kalorifer peteğine tesisattan ulaşan su tahliye edilir ve yeniden içerisine su alınarak peteğin temizlenmesi sağlanır. Aslında firmamız bu işlemi pratik bir şekilde gerçekleştirirken, aynı zamanda ilaç uygulamasıyla da petek içerisindeki tüm kir faktörlerini uzaklaştırma fırsatı sunmaktadır. İşte bu işlemde ilaçlı petek temizleme olarak adlandırılır.

İlaçlı petek temizleme her petek başına aynı ücret ile istediğiniz kadar petek üzerinde ortalama 6 ayda bir yapılabilir. Etkin bir sonuç elde etmek için genellikle daha öncesinde en az yılda 1 defa yapılmış olan makineli temizleme büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu işlem için peteklerin kapatılması, vanaların kullanılması vasıtasıyla ilaçlı suyun petek içerisine ulaşması ve sonrasında su temizliğinin yapılması sağlanır.

Petek Temizliğinde Hangi Vana Kapatılır?

Kalorifer peteklerinin temizlenmesi sırasında öncelikle kombinin kapatılması ile işleme başlanır. Kombi kapalı konumda yer alırken kombi su giriş vanasının da kapatılması işlemi gerçekleştirilir. Ardından radyatörlerin tamamının giriş ve çıkış vanaları kapatılarak işleme devam edilir. Çünkü temizlik sırasında tesisat kireç ve tortu gibi maddeleri dolaştıracağı için bu maddelerin kombi veya vanalara zarar vermemesi önemlidir.

Kombi ve petek vanaları kapalıyken dolaşan basınçlı su, sadece açık olan peteğe ulaşır ve tazyikli bir şekilde kirleri uzaklaştırarak temizliği gerçekleştirir. Tek bir peteğin temizliğinin gerçekleştirilmesi açısından da sadece bu peteğin gelen ve giden su vanaları açık bırakılır. Yani temizlikte kombiye tesisattan su taşıyan vananın kapatılması sağlanarak, makine üzerinden tesisat içerisine tazyikli su verilir.

Eğer temizlik ilaçlı petek temizleme olarak gerçekleştiriliyorsa, petek üzerindeki iki vana da kapatılarak peteğin içerisine ilaç verilir ve birkaç dakika sonra peteğin su vanası açılıp, içine su verilerek işleme devam edilir. Ardından petek içerisinde ilaç ile birlikte suyun değişimi sağlanırken, bu ilacı uzun bir süre petekte kir, pas ve yağ birikmesini engeller. Ortalama 6 ay gibi bir süre etki eden bu ilaç, takriben bir kış mevsimi boyunca peteğin temiz kalmasını sağlar. Ardından 6 ay sonrasında yeniden yapıldığında da çalışmadığı dönemde peteğin içerisinde pas, kir ve yağ birikmesinin engellenmesini sağlar.