Bir iklimlendirme sistemi olarak birleşik şekilde kullanılan kombi ve kalorifer petekleri, bir sistemin en önemli iki parçasını oluşturur. Tüm sistemlerde bakım ve temizliğin bu sistemi daha güvenli ve güçlü bir hale getirmesi gibi bu iklimlendirme sisteminde de kombi bakımı ve petek temizliği gibi işlemler önemli bir etkinliğe sahiptir. Çünkü bu işlemlerin yapılması sayesinde birçok önemli avantaj ve katkı elde edilmektedir.

Petek temizliği ve kombi bakımı, çoğu zaman bir arada alınmasını tavsiye ettiğimiz hizmetlerdir. Çünkü sadece kombi bakımının yıllık düzenli bir şekilde yapılması ile kalorifer sisteminin de sorunsuz bir şekilde çalışması mümkün olmayacaktır. Kombi her ne kadar sorunsuz ve verimli bir çalışma gösterse de kalorifer tesisatının da aynı şekilde temiz ve güvenilir olması gerekir. Petek temizliği sayesinde de kalorifer tesisatındaki borular ve radyatör petekler temizlenerek, sistem tamamen sorunsuz bir yapıya kavuşturulur.

Petek Temizliği Ve Kombi Bakımının Verimlilik Üzerindeki Etkisi

İki ana konu olan petek temizliği ve kombi bakımı ile birlikte ifade edilmek istenilen, ısıtma sistemi yani kalorifer kullanımı üzerindeki bakım işlemleridir. Yapılan bu hizmetlerde önemli olan nokta, sonuçta daha verimli bir kalorifer kullanımının ortaya çıkarılması olmalıdır. Çünkü kalorifer tesisatı daha verimli bir şekilde çalıştığında, ısıtma daha konforlu bir şekilde elde edilir ve sağlıklı bir ortamda yaşam sürdürülebilir.

Kalorifer tesisatının verimli bir yapıda çalışması için öncelikle temiz ve akışta hiçbir engel ile karşılaşmayacak şekilde bakımlı olması gerekir. Yani sağlam borular, sağlam petekler ve bu tesisata sorunsuz bir şekilde sıcak su gönderimi gerçekleştiren sağlam bir kombi olması gerekecektir. Eğer tesisatta petek temizliği ve kombi bakımı yapılırsa, tesisat içerisinde bulunabilecek tüm kir, tortu, kireç, yosun ve küf gibi faktörler uzaklaştırılacaktır. Bu sayede kaloriferler daha verimli bir çalışma gösterecektir.

Kalorifer veriminin düşüşü iki farklı noktadan anlaşılabilir. Öncelikle kalorifer petekleri ve kalorifer borularında bazı noktalarda ısıtmanın eksik olduğunu hatta hiç bulunmadığını fark edebilirsiniz. Bu durum kalorifer boruları veya peteklerinde birikmiş olan kirin tıkanma oluşturmasından kaynaklanır. Öte yandan kombi her ne kadar gerektiği miktarda doğalgaz kullanımı ile ısıtma yapmaya çalışsa da bakımsız olduğunda kalorifer verimi düşük olacaktır.

Petek temizliği ile birlikte tüm kalorifer tesisatında etkin bir temizlik gerçekleştirilerek kaloriferlerin ısıyı daha verimli bir şekilde ortama taşıması sağlanır. Kombi bakımı sayesinde de filtreler, iç kısım, yanma odası ve baca temizliği gibi birçok farklı işlem yapılarak kombinin daha verimli çalışması sağlanır. Bu iki verimlilik durumu bir araya geldiğinde de kalorifer tesisatı daha iyi ve sağlıklı bir ısıtmayı kolaylıkla sağlayacaktır.

Petek Temizliği Ve Kombi Bakımının Enerji Tasarrufuna Katkısı

Kirli bir kalorifer tesisatı ve bakımsız bir kombinin kullanımı ile birlikte sistem çalışmaya devam ettikçe istenilen ortalama ısıyı ayarlaması ve oluşturması kolay olmayacaktır. Örneğin, iki odada bulunan petekte görülen tıkanıklık nedeniyle bu odalarda istenilen ısı oluşmadıkça kombi daha fazla doğalgaz sarf edecek ve bu odaları ısıtmak için çaba ortaya koyacaktır. Ancak bu anlamsız çaba daha yüksek bir doğalgaz faturasına neden olacaktır.

Petek temizliği yapıldığında kombi etkin bir şekilde kalorifer tesisatındaki her noktaya ısıtma suyunu sağlıklı bir şekilde gönderebilir. Temiz ve tıkanıklık bulunmayan petekler ısısını ortama güçlü bir şekilde her noktasından yayabilir. Bunun yanında bakımlı bir kombi kullanımı sayesinde de kombi en ideal miktarda doğalgaz kullanımı ile bu etkinliği sorunsuz bir şekilde sağlayabilir. Yani bu sayede enerji tasarrufu elde edilerek, daha düşük bir doğalgaz faturası ile ısınma elde edilebilir.

Petek Temizliği Ve Kombi Bakımının Kullanım Ömrüne Etkisi

Dünya üzerinde kullanabileceğiniz tüm beyaz eşyalar, elektrikli, elektronik veya akıllı sistemlerde bakım, temizlik ve kontrol kullanım ömrünü mutlak şekilde uzatır. Bu anlamda kombi gibi su, elektrik ve doğalgaz bağlantılarıyla karmaşık bir yapıda çalışan cihazların da mutlaka periyodik bakım ile korunması ve sağlamlığının sürdürülmesi önemlidir. Kombi içerisinde yanma gerçekleştiren veya ısıyı belirli bir dengede tutan parçalar gibi her parçanın belirli bir kullanım ömrü vardır. Bu kullanım ömrünü doğru sürdürebilmek ve uzatabilmek için bakım büyük bir fayda sağlar.

Petek temizliği sayesinde de kombinin daha az yıpranmasını, daha az çalışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak mümkündür. Üstelik yorulmadan çalışan bir kombi yanında sorunsuz bir şekilde akış ve dolaşım gerçekleştiren kalorifer tesisatı da temizlik sayesinde daha uzun ömürlü olur. Petek tesisatı içerisinde dolaşan suyun oluşturduğu kirlilik ve kalıntılar uzun yıllar boyunca tesisat içerisinde kaldıkça peteklerin çürümesine ve ömrünü daha kısa sürede yitirmesine neden olabilir. Bu nedenle makineli ve ilaçlı petek temizliği gibi işlemler, periyodik olarak yapıldığında kalorifer tesisatının ömrü çok daha uzun olacaktır.

Petek Temizliği Ve Kombi Bakımının Uygulama Sıklığı Ve Önerileri

Petek temizliği ve kombi bakımı bu profesyonel sistem içerisinde mutlaka yılda en az 1 defa uygulanması gereken ve bu sayede güvenilir kullanım sağlayacak işlemlerdir. Bununla birlikte verilecek hizmetlerin mutlak bir şekilde profesyonel yapılı ve son sistem teknolojilerden yararlanan ekipler tarafından uygulanması gerekir. Firmamız gibi servis firmaları bugün piyasada yer alan tüm kombi, petek ve kalorifer sistemi marka modellerinde uzman yapılar ile gereken tüm ekipmanları kullanarak hizmet verir.

Kombi eğer sadece kalorifer için kullanılıyorsa; kış mevsimine girmeden önce ve kış mevsiminin çıkışında birer defa olmak üzere yılda minimum 2 defa bakımdan geçirildiğinde, çok daha güvenilir bir sonuç elde edilebilir. Bu profesyonel bakım kombinin kapsamlı bir şekilde her noktasının incelenmesini içermektedir. Bunun yanında kullanıcı kullanım süresi boyunca cihazını temiz tutmaya, su basıncını her zaman kontrol etmeye ve bakım takvimini de takip etmeye dikkat etmelidir. Bilhassa kış dışında sıcak su kullanımı için de 12 ay boyunca açık kalan kombilerde de bakım işlemlerinin yılda en az 2 defa yapılması daha doğru olacaktır.

Petek temizliği kombi bakımı ile eş zamanlı bir şekilde her yıl içerisinde en az 1 defa yaptırılabilir. Özellikle kış mevsimine başlamadan önce bir önceki seneden kışa kadar geçen süreçte petek tesisatı içerisinde birikmiş olan kirlerin uzaklaştırılması için makinalı petek temizliği uygulanabilir. Sonraki süreçte bilhassa kış mevsiminin tamamlanması ile birlikte kış boyunca tesisatta biriken kir ve faktörlerin uzaklaştırılması için de yine bir temizlik işlemi uygulanabilir. Bu noktada da özellikle ilaçlı petek temizliği ile kalorifer tesisatındaki temizliğinin etkinliği daha uzun süreli hale getirilebilir.