Kalorifer sistemi, kombi üzerinden belirlenmiş ısı derecesine bağlı olarak suyu ısıttıktan sonra petek tesisatına ulaştırır ve dolaşım ile ısının yayılmasını sağlar. Bu sırada yapı içerisindeki termostat ise ısıyı ölçerek, kombinin düzenli bir şekilde istenilen sıcaklığı elde etmesi için çalışmasını sürdürür. İşte bu çalışma sistemi içerisinde eğer istediğiniz ısı, kombi düzenli bir şekilde çalışırken dahi elde edilemiyorsa, petek kirliliği üzerinde durulabilir.

Etkili Ve Doğru Petek Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Anlatılan şekilde peteklerde bir kirlilik olduğu anlaşılıyorsa ve ısıtma sağlıklı gerçekleşmiyorsa, etkili ve doğru petek temizliği yapılarak, tekrardan sağlıklı bir ısıtma elde edilebilir. Bu açıdan bir kullanıcının bireysel olarak yapabileceği temizlik belirli aşamalardan oluşur. Bunun için peteğin dış temizliği yani toz alım işlemlerini sağlayabilir, iç ızgaralarını da aynı şekilde silerek temizleyebilir ve petekte hava bulunuyorsa bu havayı alabilirsiniz.

Kullanıcı odaklı bir şekilde yapılabilecek petek temizliği dışında peteklerin tam olarak temiz ve sağlıklı hale gelmesi için mutlaka profesyonel işlem uygulanması gerekir. Profesyonel işlem firmamızın ortalama her yıl 1 defa düzenli şekilde uyguladığı makineli petek temizliği ve ardından her 6 ayda bir uyguladığı ilaçlı temizlik ile sağlanır. Bu işlemler peteğin içyapısına ulaşarak, tamamen temizlenmesini ve sağlıklı bir şekilde ısıtmayı sürekli hale getirmesini sağlar.

Yapılacak temizlik makine bir şekilde gerçekleştirilirken, ev içerisinde bizzat yerinde işlem sağlanır. Makine genellikle banyodaki havlupan peteğine bağlanır ve su gidişi de klozet ya da banyo giderine bağlanır. Sonrasında kombi dahil bütün kalorifer tesisatı içerisinde ki suyun boşaltılması sağlanır. Ardından sırasıyla peteklerin vanalarının kapatılması ile sadece bir petek vanası açık kalacak şekilde her petek aynı işlemden geçirilerek tazyikli su ile temizlenir.

Bu profesyonel yöntemde işlemin bitmesiyle bütün peteklere doğru basınçta yeniden su eklenir, kombinin suyu tamamlanır ve test işlemi ile ısıtmanın tekrar sağlıklı hale gelip gelmediği incelenir. Sonraki dönemlerde 6 ayda bir uygulanacak ilaçlı petek temizleme işlemlerinde de her peteğe teker teker ilaç eklenmesiyle peteğin içyapısındaki bütün kirliliklerin çözülmesi sağlanır. Bu sayede petekler sürekli bir şekilde temiz olarak çalışmayı sürdürür.

Kirli Petek Isıtır Mı?

Kalorifer petekleri içerisinde ne kadar kirlilik bulundurursa bulundursun aslında ısıtmayı gerçekleştirir. Ancak temiz bir peteğe dokunduğunuzda hissettiğiniz ısı ile kirli bir peteğe dokunduğunuzda hissettiğiniz ısı aynı olmaz. Çünkü kirli petek içerisinde dolaşan su tıkanıklık ile karşılaşır ve sirkülasyonu zorlukla tamamlar. Hatta peteğin bazı noktalarından su geçmediği için petek yarım yamalak ısıtmaya çalışır.

Petek Dışının Temizliği Nasıl Yapılır?

Peteklerin dış kısmında da elbette ki bir kirlilik oluşur. Fakat ısıtmayı kısmen engelleyecek bir kirlenmedir. Dış kısımda oluşan toz giderek arttığında bir katran tabakası oluşturur ve peteğin kirli görünmesine neden olur. Bu durumda yapılacak temizlikte aşırı sert kimyasallar kullanmadan hafif bir sabunlu nemli bez ile petek dış temizliği kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Hatta bu işlemler sırasında peteğin iç ızgara aralarına girebilecek bir araç vasıtasıyla bu bölümlerde de toz temizliği yapılarak tüm işlem ardından kuru bir bez ile silme sağlanabilir.

Petek Temizliğinin Faydaları Nelerdir?

Hem profesyonel olarak size verdiğimiz hizmetler ile hem de bireysel olarak yaptığınız işlemler ile petek temizliğinin faydaları kullanıcıya çok yüksek oranda yansır. Örnek olarak yapılan temizlik ile birlikte peteklerde bir tıkanıklık kalmadığı için artık sağlıklı ısıtma gerçekleştirir. Yani daha az doğalgaz yakarak, daha iyi bir ısıtma imkanı elde edebilirsiniz. Bağlantılı olarak bu durum doğalgaz sarfiyatınızın azalmasını ve tasarruf elde etmenizi sağlar.

Kalorifer petekleri düzenli bir şekilde temizlenmişse, bu petekler kullanımı çok daha uzun ömürlü bir şekilde gerçekleştirir. Çünkü kirlenmiş petekler genellikle birkaç yıl sonrasında küflenmiş noktalarından delinme ve parçalanma gibi sorunlar ortaya çıkarır. Aynı şekilde kirli petekler nedeniyle kombi daha fazla yorulduğu için kombinin de ömrü azalır. Bu anlamda temizlenmiş kalorifer tesisatı uzun ömürlü çalışma sağlar.

Petek Havası Nasıl Alınır?

Bazı noktalarda petekler içerisinde su tesisatının geçişi sırasında bir aksaklık yaşanırken veya su tesisatında hava problemi görüldüğünde peteklerde de hava birikmesi olur. Biriken bu hava, tesisatın sağlıklı çalışmasını engellediği için petek havası alma işlemi yapılmalıdır. Çok pratik bir şekilde yapılabilecek bu işlemde öncelikle panel peteklerde vanaların diğer tarafında bulunan pürjör vanasından yararlanılır.

Pürjör vanası üzerinde tornavida veya bir anahtarın girebileceği kadar düz vida tarzı bir boşluk bulunur. Bu boşluğa örneğin bir tornavida takıldıktan sonra pürjör vanasının alt kısmında suyun akacağı deliğin altına bir kap yaklaştırılması gerekir. Sonrasında vida çevrilerek vana açılır. Petek içerisinde hava birikmişse, öncelikle bu havanın çıkışı gerçekleşir ve ardından suyun akışı başladığında vana tekrardan kapatılır.

Hava alma tamamlandıktan sonra petek içerisindeki her noktanın yeniden ısınmaya başladığını görebilirsiniz. Ayrıca hem temizlik hem bakım hem de bu tip işlemlerin tümünde 365 gün 24 saat boyunca çağrı merkezimize ulaşarak destek talebinde bulunabilirsiniz.