Petekler, kalorifer sisteminin temel parçaları olarak, dolaşan su vasıtasıyla ısının elde edilmesini sağlarlar. İçlerinde su dolaşımı gerçekleştiği için su ile çalışan tüm cihazlar ve sistemler gibi kirlenmeye de maruz kalırlar. Aslında direkt olarak gelen şebeke suyu içerisinde kirlilik bulundurmasa dahi uzun bir süre sirkülasyon oluşturdukça, kireç ve tortu biriktirmeye başlar. Hatta petek içerisinde katran karası bir renk dahi görülebileceği için petek temizliği ihtiyacı ortaya çıkar.

Radyatör temizliği ev ortamında gerçekleştirilen ve profesyonel bir yapı ile özel sitemler sayesinde yapılabildiği gibi yüzeysel olarak da yapılabilen bir işlemdir. Yani periyodik bir şekilde firmamız üzerinden makineli petek temizleme ve ortalama her 6 ayda bir de ilaçlı temizleme hizmetlerini alarak peteklerinizi temiz tutabilirsiniz. Ama elbette peteğin dış kısmında ve iç ızgara aralarında kullanıma ve zamana bağlı kirlenmeler oluşacağı için bunların da temizlenmesi gerekir.

Petek Temizliği Ne Kadar Sürer?

Eğer temizlik işlemleri için profesyonel makineli temizlikten bahsetmek gerekirse ortalama olarak her peteğin temizlenmesinin bitirilmesi için 20-30 dakika civarı bir süre gerekir. Bu durumda bir evde 3 oda, 1 salon, 1 mutfak, 1 adet antre ve 1 adet banyo ile birlikte 7 adet petek bulunduğu düşünülebilir. Bu durumda petek temizleme süresi takriben petek başına hesap edilirken, 7 adet 20-30 dakika yani toplamda 2,5-3 saat gibi bir işlem gerekir. Ancak ev içerisindeki tesisatın uzunluğu ve büyüklüğü bu süreyi petek başına 15-20 dakika gibi bir noktaya da çekebilir.

Petek sayısı, tesisatın büyüklüğü, peteklerin ne kadar süredir temizlenmediği gibi noktalara bağlı olarak petek temizliği süresi net bir şekilde hesap edilebilir. Ancak ortalama olarak 3+1 boyutlu bir evde temizlik süresi 1,5-2 saat arasında da değişebilir. Sonrasında gerçekleştirilen ilaçlı petek temizleme işlemlerinde de çok kısa bir sürede temizlik tamamlanabilir. Öte yandan fiziksel olarak peteğin dışında ve ızgara aralarında yapılacak temizlikte de ortalama her petek başına 2-3 dakika süren bir işlem ile evde temizlikleri tamamlayabilirsiniz.

Evde Kalorifer Peteği İçi Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteğinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyecek en büyük kirlilik içinde biriken kirliliktir. Anlatıldığı şekilde su sürekli olarak petek içerisinde dolaşım gerçekleştirdiğinden dolayı bu sırada öncelikle kireç ve tortu biriktirir. Petek içerisinde su nedeniyle bir yosunlaşma, küflenme ve kullanılmadığı zamanlarda da nem kalması nedeniyle hafiften bir çürüme oluşur.

Kalorifer peteği içerisinde bahsedilen bu durumun gerçekleşmesi sonrasında eğer özen gösterilerek petekler düzenli temizlenmezse, biriken kir, yosun ve küf gibi etmenler peteğin çürümesine neden olur. Bu nedenle düzenli şekilde makineli petek temizleme ve ardından periyodik ilaçlı temizleme ile peteklerin bakımlarının yapılması gerekir. Bizzat yerinde yani evde yapılacak kalorifer peteği temizliği makineler vasıtasıyla profesyonel şekilde gerçekleştirilir.

Evde kalorifer peteği temizliği yapılması için özel makine banyo havlupan peteğine bağlanarak, çıkış suyu banyo giderine verilir. Sonrasında kombi dahil tesisattaki bütün su boşaltılır ve bütün peteklerin vanaları kapatıldıktan sonra sırasıyla temizlenecek petek açılarak, tazyikli su verilmesi ile peteğin içi temizlenir. Bu yıkama sırasında ilaçlı temizleme yapılabileceği gibi sonraki süreçlerde ortalama 6 ayda 1 ilaçla temizleme ile peteklerin daima temiz kalması sağlanır.

Petek Toz Temizliği Nasıl Yapılır?

Peteklerin ısıyı dışarıya yansıtırken karşılaşabileceği engeller arasında da elbette ki dış kirlenme ve tozlanma yer alır. Bu açıdan petek toz temizliği fiziksel olarak ev ortamında kullanıcı tarafından gerçekleştirilebilir. Sabunlu ve nemli bir bez ile peteğin dış kısmını sildiğiniz gibi üst ızgara bölümünden aralara uzanacak şekilde bir fırça veya ıslak bez kullanarak da bu bölümleri silebilirsiniz. Sonrasında kuru bir bez ile de üzerinde kalan nem ve ıslaklığı almanız temizliğin tamamlanmasını sağlar.

Petek Temizliğinde Hangi Vana Kapatılır?

Profesyonel petek temizliği gerçekleştirilirken öncelikle peteklerin bütün vanalarının kapatılması gerekir. Tek bir peteğin temizlenmesi sırasında da öncelikle bu peteğin iki vanasını da açarak bir girişten tazyikli suyun peteğin içine ulaşması, öbür vanadan yani çıkıştan da bu suyun çıkış yapması sağlanır. Bu sırada diğer peteklerde mutlak bir şekilde su giriş vanaları kapalı olur. Bu sayede sadece vanası açık olan petek içerisine basınçlı su girdiği için bu peteğin içerisinde yıkama işlemi yapılmış olur. Profesyonel yapılı bu temizlikler ve bakımlar için 7/24 çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.