Petekli kalorifer sistemleri kullanılırken, elbette kullanıcı bu tesisatın içerisinde su dolaştığını bilmektedir. Ancak birçok kullanıcı bu suyun rengini, ne kadar temiz ya da kirli olduğunu merak etmeden kaloriferi kullanmaya devam eder. Ancak peteklerin içerisindeki siyah su net bir şekilde kirli sudur. Bu su manyetit olarak adlandırılır ve sistem içerisinde uzun bir süre dolaşım gerçekleştirdiği için oluşur.

Petek Suyu Neden Siyahlaşır?

Kalorifer sistemi çalışmaya başladığı ilk günden itibaren içerisinde su dolaştırır ve bu su içerisinde kirlilik bulundurmasa dahi kirlenir. Çünkü tesisatta dolaşırken suyun içerisindeki küçük partiküller, peteklerdeki pas yani demir oksit ile birleşmeye başlar. Birleşen bu su, bütün tesisatı dolaşırken petekler, borular, boru bağlantıları gibi noktalarda bazen küçük birikintiler dahi oluşturur. Bu nedenle kullanıcı hiç fark etmez fakat bu su giderek siyahlaşmaya ve manyetit yapısına dönmeye başlar.

Petek tesisatı içerisinde birikmiş kir ve peteklerden ortaya çıkan pas yapışkan bir yapı gösterir. Bu nedenle su tesisatı da bu yapışkan yapı ile birleştikçe bir çamur oluşturmaya da başlar. Peteklerde oluşan bu çamur radyatörün gerektiği gibi ısıtmasını engellerken, örneğin bir kısmı sıcak bir kısmı soğuk bir radyatör ile karşılaşılır. Genellikle de bu durum ile karşılaştığınızda, petek kirliliği olduğunu ve içerisinde artık siyah su birikmeye başladığını anlayabilirsiniz.

Kombiden Neden Siyah Su Akar?

Eğer tesisat içerisinde birikmiş olan bu su artık kararmaya başlamış ise sadece peteklere değil kombinin içerisindeki su vanalarına da zarar verebilir. Bununla birlikte kombi kendi içerisinde tesisat basıncında bir sorun ile karşılaşıldığında da ve basınç yüksek geldiğinde de otomatik şekilde su tahliye etmek ister. Bu tahliye sırasında özellikle kalorifer tesisatından su tahliyesi yapılıyorsa, birikmiş olan bu siyah su kombiden akarken görülebilir.

Peteklerden Gelen Sarı Su Neden Olur?

Peteklerde bazen hava alma işlemi yapılırken, bazen de damlatma ile karşılaşıldığında, çıkan suyun sarı bir renge sahip olduğunu görebilirsiniz. Eğer su giderek katran rengi alarak manyetit oluşturmamış ise petek tesisatı içerisindeki pas ve biriken yağ su ile birleştiğinde, bu sarı rengi ortaya çıkarır. Bu gibi problemler petek tesisatına ve kombiye zarar verebileceği gibi doğalgaz sarfiyatının da artmasına neden olur.

Kalorifer tesisatını sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam edebilmek için hem peteklerin hem de kombi içyapısının temiz ve bakımlı olması önemlidir. Bu anlamda da düzenli bir şekilde temizlik ve bakım işlemlerini yaptırmak ve aksatmamak gerekir. Tavsiye üzerinde en az yılda 1 defa makineli petek temizliği ve kombi bakımı alınması tercih edilebilir. Sonrasında da her 6 ayda 1 olarak ilaçlı petek temizliği yapılabilir.

Eğer anlatılan şekillerde kombiden siyah renkli veya peteklerden sarı bir su geldiğini görüyorsanız ya da ısıtmanın yeterli olmadığını fark ediyorsanız, bakım işlemleri talep edebilirsiniz. Bu açıdan da 7 gün 24 saat boyunca sizlere hizmet veren çağrı merkezimize ulaşarak, adresinizi ve taleplerinizi bildirmeniz vasıtasıyla kolaylıkla hizmet alabilirsiniz.